Thursday, March 12, 2009

Jalan Lain Ke Sana



Ade aa beberape reasons aku pilih frasa nih sbgai tajuk blog aku...dr dulu bapak aku suro wat blog..sbb die ckap,aku ade kebolehan menulis(ye ke?) n die suke bace blog..tp sbb dlu xde mase sgt,so aku bantutkan aa niat aku neh..sbb skang ade lambakan masa,so aku try aa berjinak-jinak ngan dunia blogspot neh..bleh aa gak aku promote bisnes kt blog nih..huahaha..owh ye,berbalik kpd topik,dulu tym f4 x slap aku,aku penah follow 1 sinetron indon kt astro prima tym bulan posa..tajuk sinetron tu 'Jalan Lain Ke Sana' lakonan Sahrul Gunawan(Gambar)..memule aku cam x amek port sgt sinetron nih..tp bile bosan2,aku secara x sengaja tertengok aa sinetron nih..ternyata sinetron nih sgt best n ade makna mendalam dlm diri aku..sinetron nih mengamek tema dakwah,tp konsep dakwah dlm sinetron nih sgt berlaenan dr byk cite dakwah yg aku tgok...xdenye exaggerate xleh blah cm cite 'Syukur 21'...dakwah dlm sinetron nih disampaikan secara simple dan berhikmah oleh Ustaz Zakaria(baca:Jaka) lakonan Sahrul Gunawan nih dan dlm x sedar, byk org mengikut dakwah die ni dan berubah ke arah yg lebeh positif...Sinopsisnye, Ustaz Jaka nih berasal dr sebuah kampung kt pedalaman Indonesia..n die keluar dr kampung die ke Jakarta utk mencarik keja..maka dia pon smpai kt sebuah kantor(baca:pejabat) utk mntak keja ngan menjaga surau kt ctu..seb baek bos kt ctu baek,maka dia pn bg laa Ustaz Jaka jaga surau kantor tu yg pd awalnya sgt le daif keadaannye..ngan tikar pn xde,tmbah masalah air lagik...ade plak pekerja2 ctu yg x puas ati n pandang slek...tp Ustaz Jaka nih fikir positif,die leh ubah mentaliti org2 kt ctu yg pd mulanya jarang g semayang jemaah kt surau tu n yg suka sgt pandang negatif kt org..method dakwah die senang..die bergaul ngan suma golongan masyarakat, xkira yg ada basic agama hinggalah ke perempuan2 murahan tepi jalan...n die tolong settlekan masalah org2 kt area ctu dgn tutur kata yg sgt lembut dan tolak ansur...senang ckap, sinetron nih berkisar ttg hidup Ustaz Jaka kt Jakarta dan camne die tolong setelkan problem org2 sekitar die dgn cara yg sgt berhikmah smpai diorg snggup berubah ke arah yg positif walaupn perubahan tu sikit..bg aku,itulah method dakwah yg sebenarnye..dekati suma golongan n tnye masalah diorg, walaupun kite pandang diorg cm kutu tepi jalan..bukannye bwat usrah atau aktiviti sesama sendiri yg mmg kita sedia maklum, lazimnya org yg join usrah nih mmg dah sedia alim...sorry 2 say aa k..nih pandangan peribadi aku..klau x puas ati lantak aa..nih blog aku..hahahaa...aku akan kupas pjg psal isu nih dlm post akan dtg..cau...

2 comments:

  1. haha.nice one dude!keep on blogging!yeah!

    ReplyDelete
  2. yeah pot..n tanx a lot sbb wat link sembangbola.com tu kt blog ko...

    ReplyDelete