Friday, March 13, 2009

Wanita, Pentas Dan Hikmah Dalam Dakwah


Sebelum aku tulis dan nukilkan dgn pjg lebar, aku ingin tegaskan kt cni yg aku BUKAN anarchist, suke carik gaduh x tentu psal dan rebellious x bertempat...pandangan aku berdasarkan observation n pengalaman aku selame hidup dlm pelbagai jenis golongan masyarakat terutamanya golongan masyarakat yg penuh dgn HIPOKRASI, PENINDASAN dan SENTIASA MENGANGGAP PANDANGAN SENDIRI BETUL TANPA MENGAMBIK KIRA PERASAAN DAN PANDANGAN ORG LAIN...aku sgt open dlm discussion dan mengharap diri nih dibetulkan sbb aku sedar aku nih insan serba kekurangan dan hina..so, klau ada ape2 hujah atau dalil yg menampakkan kedangkalan aku, aku sgt alu-alukan kt blog nih...kita x perlu menunggu utk bergelar Naqib, naqibah, ustaz, prostaz dsb dlm membetulkan dan menasihati org laen..bak kate Ustaz Hasrizal yg sering aku tgok kt status ym, "Menulis bukan untuk memberi TAHU, tp berusaha mencetus MAHU, agar bergerak menuju MAMPU"...

Dlm kebosanan, aku ade terbukak dan terbace byk blog membe2 aku...antara kandungan dlm blog2 tuh menceritakan ttg hukum dan dalil ttg penglibatan kaum wanita dlm persembahan dan penampilan atas pentas..ttibe otak aku rewind balek kt beberapa occasion ttg isu nih tym kt KMB(Baca:CIMB@College Islamic Mara Banting) n kt Czech dlu...mmg isu nih sgt hangat dan timbul byk persoalan smpai nk gaduh2...n aku sgt berpuas ati ngan penjelasan seorg sahabat dlm blog die..Antara dalil yg jelas menjustify kn situasi nih;
"Maka janganlah kamu wahai wanita, merendahkan (melembutkan) suaramu maka dibimbangi orang yang berpenyakit di hatinya beringinan jahat kepadamu, maka bercakaplah hanya dengan kata-kata yang baik ( kandngan dan tatacaranya)" -Al Ahzab;32

Bagi aku secara peribadi, yg HARAM tetap HARAM dan yg HALAL tetap HALAL sbb ada hadis Nabi sebut, "An Nu`man Bin Basyir berkata; Saya mendengar Rasulullah S.A.W bersabda, 'Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan di antara keduanya terdapat hal-hal musyabbihat, yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia..."(HR Bukhari)
So, sapelah aku nih utk menafikan kata-kata Nabi ni..dlm post nih, aku xmo sentuh lg ttg hal2 muzik nih, aku kecikkan skop kpd penglibatan pmpuan dlm tari-menari@nyanyi menyanyi nih dlu...



Tapi, dlm suma blog berkonsep dakwah dan 'amar makruf nahi mungkar' oleh naqib naqibah ni, aku TAK PENAH terjumpa 1 pn blog yg betul2 bg solution n jlan tengah dlm menyelesaikan permasalahan ni agar suma pihak berpuas hati...suma duk sogokkan dgn hukum2 n terus diam..full stop!! Seolah-olah ckap, "WOI MANUSIA2 YG HADAP SGT NK WAT PERSEMBAHAN MSIAN NITE, TGOK HUKUM2 N DALIL2 NAQLI NEHH..HAAA,KONPEM KN POMPUAN XLEH MENARI@MENYANYI ATAS PENTAS??DAH!!BLAHH..XSAH NGADE-NGADE NK JOIN...LG BAGUS KALAU SEMUA BOIKOT..NANTI X PSAL2 SEMUA KENA BALA!!"...mmg byk org akan emo kt aku n nafikan ttg statement kasar nih..tp try pkir elok2..korng akan nmpak kebenaran kate2 aku nih...LANGSUNG XDE HIKMAH dlm berdakwah..agaknye masing2 terlupa yg masyarakat Malaysia kita nih composed of malay, chinese, indian, mixed etc..n sudah tentunya berbilang fahaman@agama...mmg le boleh berhujah ngan dalil2 naqli nih kt org2 melayu@Islam, tp bleh ke kita nk jelaskan kt teman2 yg non muslim??(Plizz laa jgn gunakan perkata KAFIR lg..lg manis klau guna BELUM ISLAM)..agaknye diorg paham ke ngan ayat2 Quran n Hadis nih?? Aku ade terigt 1 ayat Quran ni;

"Janganlah kamu berdebat dengan ahli kitab kecuali dengan cara yang terbaik" -Al Ankabut;46

Agaknye dgn otak korng yg cerdik pandai nih, adakah dalil2 naqli dpt digunapakai kt non-muslim nih??adakah ini cara yg terbaek??So, kt cni lah fungsi dalil aqli n otak yg Allah bg kt kite..pandai2 lah nk adjust n tolak ansur...jgn kite tjukkan kt diorg Islam nih agama yg sgt kompleks n susah..suma menda x boleh...nih HARAM..tuh HARAM...lazimnya, kita sendiri yg MENJAUHKAN diorg dr Nur Islam..bkan saje jauh, bg burukkan plak imej Islam kt mata diorg..dlu tym Malaysian Nite 2007, aku SANGAT-SANGAT terpukul n MALU ngan ayat sorng teman non muslim...ayat die,"KALAU ISLAM NIH BAGUS SGT, SEMUA BENDA X BOLEH, APSAL DEKAT MALAYSIA BYK JE KES ROGOL DAN SUMBANG MAHRAM??!!"

Aduhh..malunye..ape nk jwab?? Dan aku percaya most non muslim sama ada kt malaysia@oversea ada pandangan cm2 sbb kefahaman ttg Islam sgt kurang dlm diri diorg..diorg faham Islam thru LELAKI2 dan WANITA2 YANG LANTANG MELABELKAN DIRI DIORG SEBAGAI PEJUANG ISLAM TP PADA MASA YANG SAMA X PENAH JELASKAN ISLAM KT DIORG TP LEBIH SUKA BERUSRAH SESAMA SENDIRI SELAMA 24 JAM...

Kpd rakan2 sekalian, tolonglah berdakwah dgn BERHIKMAH dan BERHEMAH..mmg betul hukum tetap hukum..tp tolonglah lebih fleksibel dan pandai2 laa sesuaikan dgn keadaan...kita kena paham yg bukan semua rakan kita dibesarkan oleh parents yg betul2 tekankan ilmu keagamaan sejak kecik...byk jugak yg jadik PAK TURUT..tgok housemate suma ckap HARAM, dia pun ckap HARAM gak..sbb xmau kena sisih n dipandang slek...igt aa 1 ayat Quran nih..

"Serulah (mereka) ke jalan Tuhanmu dengan hikmah, dan peringatan yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu, Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk" -An Nahl;125

Ade sorng teman rapat mintak pandangan aku utk Malaysian Nite 2009..sbb die denga ade ura2 ramai nk boikot..entahlah..aku nk komen byk pn, aku bkan ade kt Czech dah...nnt aku ckap lelebeh, org ckap lebih sudu dr kuah...tp bg aku, klau dah xleh melibatkan muslimah2 kt atas pentas, ape salahnye geng2 muslimah ni terlibat di sebalik tabir..cm prepare makanan ke..persiapan pentas ke..berlakon2 n menari2 tu bior je geng2 laki n wanita2 yg non muslim setelkan asal x melebihi batasan...Kpd golongan2 yg nk boikot tu, aku ade 1 pandangan..ASAL KORNG NK CARIK SALAH N PANDANG MAJLIS TUH SEBAGAI HARAM SEMATA-MATA?? ASAL TAK GUNAKAN PELUANG NIH UTK EXPLAIN KT MEMBER2 INTERNATIONAL YG NON MUSLIM TU PASAL SITUASI KT GAZA N PALESTIN?? Aku percaya ramai bdak2 international nih xtau n x amek tau psal isu kt Gaza tuh...pd hemat aku yg x berapa cerdik ni, lagi bagus klau explain kt diorg nih psal Gaza tuh berbanding abeskan masa berjam-jam kutuk Israel sesama sendiri dlm usrah dan forum online...



20 comments:

  1. pabila USTAZ Lan bersuara..kiki :D
    great job Lan!

    ^_^

    ReplyDelete
  2. Alamak pot..ko puji ke perli nih?hahaha...aku x layak dipnggil ustaz sbb byk menda mungkar aku bwat..tp aku dlm proses nk betulkan diri sendri n try betulkan ape yg aku rase kurang...tegor2 aa aku k...

    ReplyDelete
  3. viva la LAN. weh ade pape cadangan jalan tengah?

    ReplyDelete
  4. Alaaa busut..ym aku sudehh..mlas aku nk taip pjg2 kt cni..aku ade bbrape suggestion..ko misti suke pnye...

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. AWESOME!!Byk jgk ko pkir dalam kepala hotak ko ek?kagum!!Aku rase kadang2 kte ni cepat menghukum sesuatu tanpa melihat pro dan kontranya..cepat melatah.Sampaikan kerana judgement kte yg terpesong tuh kite secara xsengaja carik hadis2 & ayat Al Quran untuk menyokong pandangan kite..sedangkan ayat2 suci tu sebagai petunjuk untuk mencari kebenaran..bukannya guna untuk tutup mulut org & buat kite nampak macam pandai.Macam kata pepatah orang berkulit hitam di Amerika:"relax,dawg!"...Jarang aku jumpa blog yg ade soul ginih.Kagum!!

    ReplyDelete
  7. hahaha...cool dowh komen ko...aku rase cm kenal je ayat ko nih??hahaha...

    ReplyDelete
  8. aah. nice one la entry ni. FYI, aku bkn nak marah tak tentu pasal, tapi sebab bila org bagi peluang untuk beraksi atas pentas mcam program NISE ka apa tah kat UK tu, untuk ppuan la, tapi xdak pun diorng ni nak join. aku pun x la join usrah pun abg lan oi. aku agak tak setuju kalau nak salahkan org2 usrah ni bab tu. depa ada bg peluang kot aku rasa, cuma dorang lain ni xnak amik. tp at the same time, aku stuju gak dgn hg ni yg depa ni most of the time duk syok seniri. sama2 depa ja. whatever la. kalau kita cakap depa kata depa pusing sana sini, aku nk memusing x pandai. aku x bg dalil2 ayat2 quran ni. mana la hapai sangat. aku amik extrak ayat2 saja. depa bagi ayat terus. xkan la duk nak bangkang pulak. aku paham hg rasa camna bila org duk nk hukum hukum org ni. aku bukan nak hukum, tapi kalau jelas ada yg mmg haram mcm duk p disko lompat2 sana, apa crita dude? yg tu jelas2 xdak kaitan dgn nk berevent besaq2 mcm international night tu. kalau yang untuk international night tu, aku pun mcm x nmpk apa yg boleh dibuat. UCD last time ada ja buat msian night camtu la. ok la kot dari yg bercampur2 mcm ni. PPIMI itself pun last year ada buat apa tah, tp ada lakonan a gak, tu pun last2 org nak hantam gak, tabarruj a pulak katanya. hapa2 jelah. xkan ada semua org yg puas hati dengan sesuatu bnda sbb nilai yg org pegang lain2. aku x salahkan sapa2 dlm hal ni. nak ikutkan, semua pun salah kot, yg dulu dah lama duk belajaq agama, takmau ikut pun, yang duk terus2 belajar agama, xkeluar pulak dari kepompong depa. yg jenis aku ni? mungkin lagi truk kot. tah la. thx anyway, seriously nice entry

    ReplyDelete
  9. apsal ade komen yg ko delete.wei tak transparent la camni.camne nk jadi lim guan eng camni..

    ReplyDelete
  10. sebuah lagi point of view.. sila la bace http://saifulislam.com/?p=129

    ReplyDelete
  11. To Muaz Adam, aku sgt2 berterima kaseh atas pndangan ikhlas hg..feed back cmni laa yg aku nk denga..sbb dlm mengkritik org, aku pn slalu lupa diri..so,feed back org laen kena ada supaya aku dpt reflect diri...psal isu usrah tu,aku mntak maaf byk2 kpd naqib@naqibah yg terasa ati n aku ade story sket psal usrah ni..sebenanye,aku pn dibesarkan dgn usrah nih dr f1 sbb masuk sekolah asrama..kt sekolah aku dlu, f1 n f2 wajib join usrah..bile f3 aku stop join..tp bile f4, aku stat join balik walaupn x wajib sebenanye..tp aku join usrah balek sbb approach seorg naqib f5 tu sgt best..die pndai bercerite n pndai kaitkan pelaksanaan suatu hukum tu dgn kehidupan seharian..tmbah plak, kekadang die selitkan lagu2 dakwah yg bertemakan rock sbb die tau most anak2 usrah mmg layan rock..jd usrah die mmg happening laa..tp bile kt kmb, aku join usrah awal2 je sbb slain approach yg x best+boring, aku jd ralat n jd benci kt kebanyakan(bukan semua) naqib n naqibah sbb gunakan approach yg bg aku, trlalu extreme..menda ni obvious tym pilihanraya MPP 05 tu..kes2 bukak aib org semata-mata nk bg calon yg islamik menang berleluasa..tmbah plak tym isu kapel tgh hot..poster yg memalukan org lain terpampang sana sini..walhal naqib naqibah yg berkapel tym tu punyalah ramai...point aku kt cni,jgn salahkan org lain klau ramai org anti naqib naqibah sbb ramai antara diorg yg busukkan institusi nuqaba tu sendirik..ramai jugak yg baek n betul2 ikhlas dlm dakwah terpalit sama..aku paling respek syafeeq ridzam sbb dr tym f1 aku knal die n kenal family die..sbb die jenis chill n xdelaa gelabah nk tunjuk pendirian die..cm isu kapel nih sgt hot tym aku f5...ramai naqib n naqibah gelabah kononnnye anti kapel tp bile abes skolah, ramai je aku tgok kapel..lebih truk lg, tngkap gamba cm bini@suami sendri plak..tp alhamdulillah aa, aku tgok die istiqamah bkan je psal isu kapel nih, tp byk lg aa..dr zaman skolah smpai aa skang..
    Kalo hg ada nk bg pndapat lg ka, aku sgt alu-alukan..no need 2 worry..

    P/s:Team Kedah teruk aa season nih..haha..

    ReplyDelete
  12. To Muslim,aku x delete laa komen mamat hasta tu..die yg delete sendrik...tanx alot utk link ustaz hasrizal nih..aku dah baca dah..si busut yg bg...sgt informatif n praktikal sbb die ade bg solution...menda cmnih laa yg kite nak..

    ReplyDelete
  13. cantek tuh lan..pandai menghukum tapi tiada alernatif..mesti ramai terasa.tp thts realiti pun.

    apapun tahniah kerana berjaya menulis sesuatu yg aku yakin membuka mata ramai yg mungkin sblm ni rase 'secure' dgn dunia sendiri. rase mcm da cukup islam da, sbb dikelilingi mereka yg 'baik2'. tp bila buka2 mata balik, baru
    seda, masyarakat kite sampah sarap belaka.
    perjalanan msh jauh. Islam sekadar label di kad pengenalan masing2...

    wallahualam:D
    ps:susah btul nk comment sbb ak xde blog ID

    ReplyDelete
  14. Mmm...
    Alternatif...
    Aku suke dgr ceramah Ustaz MAZA yang bertajuk Agama Itu Mudah (AIM). bagi sesiapa yang mendengar perkataan AIM tu dari mulut aku, pasti dgn spontannye mereka bertanngapan bahawa AIM tu adelah anugerah industri muzik (betul ke?? wa tak layan lagu2 melayu nie). neway, tentang ceramah nie, aku tertarik hati dgn ape yang dinyatakan oleh ustaz MAZA nie bahawa 'agama yang hidup' atau dalam bahasa arabnye... DEENNUL sumthing (aku tak igt). secara kesimpulannya, Allah telah menyatakan bende yang haram dan halal. dan segala yang diharamkan ade alternatifnya. sbg contoh berzina, alternatifnya nikah. arak, alternatifnya, minuman2 lain yang pelbagai dan the list goes on. untuk muzik, pastilah ade alternatifnya... Ni link die kalau korang nak usha...

    http://www.youtube.com/watch?v=X0ut6By9o-k&feature=related

    So, ape yang aku dapat kat sini, n aku yakin korang pon penah dgr bende nie... AGAMA ISLAM tu adalah PRACTICABLE!!! setiap bende yang ade kat dunia nie pasti ade bende yg kite dapat lakukan. dunia berubah tapi agama islam tu XKAN berubah kerana ianya boleh diamalkan tak kire zaman ape pon...

    P/S: sori aku dah lame tak berkarang...

    ReplyDelete
  15. mantap lan..tahniah n trimas atas entry ko nih..in a way aku stuju ngan ko.tp kan,aku tak stuju satu jer,kite pun patut tegur gak budak2 alim nih.jgn kita kutuk blkg2 jer..kadang2 kite kene jumpe derang n kt ckp apa yg kita rasa xkene.kadang2 mereka boleh jer terima.tp kalau kt pun kutuk mereka blkg2,tak kemane gak la..budak2 biasa la lan,mereka semangat terlebih,mungkin terlepas pandang beberapa perkara yg kita rasakan penting..hehe..

    ReplyDelete
  16. thx so much lan. insyaAllah kalau ada apa2 lg bleh a share sama2. aku pun kadang2 rasa benda yang sama gak mcm hg kata. bukannya xnah join sblm ni, tp bila dah ada yg kita rasa lain dari yang kita duk belajaq tu, mesti a x best kn? tambah2 plak kalau yg dah dari awal x kenal usrah ni, sure la lagi jauh. so, mcm hg kata la, aku rasa approach tu kena la berhati-hati sket. aku stuju gak ngan hg yg pasai memalukan org semata-mata untuk menang pilihan raya tu. sgt2 x patut. aku x sure a apa dalil yg diorng gna, yg aku duk dgr slalu org kata boleh sbb apa tah, nk supaya org x salah undi camtu a kot ka apa tatau a. okes, selamat menulis lan. rajin2 aku singgah lg.
    all the best.

    ReplyDelete
  17. To Bali:Tanx alot..n apa yg ko ckap tu sgt betul,kite pn patut tegor gak...aku pn dh kumpul brape byk dosa kering sbb keja kutuk org je..dlm kes aku,aku ade gak tegor@ tanya member2 naqib yg rapat ngan aku cm hijaz,dome,syafeeq ridzam, shafiq ajmal,afiq ben dll..tp cam yg lelain yg aku x rapat@kenal tu,aku snyap je laa..sebenanye, tujuan aku bwat blog nih sbb aku nk smpaikan tegoran dan pesanan tu laa..aku rase x terlambat lg utk kite berubah n bwat tegoran kn?sbb bile aku g mane2 pn sama ade kt KMB@Czech, keadaan nih x penah berubah...n dlm menegor org, aku pn harap diri nih ditegor..so,klau ko ade pape lg info@link best2, ltak aa kt cni k...papepon, tanx atas tegoran ko...

    ReplyDelete
  18. To Muaz Adam:Sile laa dtg lg..bwak le link2@info2 best yg bleh kite pkir n amek pengajaran...

    ReplyDelete
  19. "LELAKI2 dan WANITA2 YANG LANTANG MELABELKAN DIRI DIORG SEBAGAI PEJUANG ISLAM TP PADA MASA YANG SAMA X PENAH JELASKAN ISLAM KT DIORG TP LEBIH SUKA BERUSRAH SESAMA SENDIRI SELAMA 24 JAM"

    hahaha...lawak la ayat nih..tambah2 tang part yg usrah 24 jam tuh...kehkehkeh..aku dulu pun pikiaq cam hg..awatla depa nih dok berusrah 24jam..aku nih pun sah2 la bukan ahli usrah kan..dok melepak kt bilik jer kejer..tp apa yg aku terbelajar arituh, nafsu nih ader 3 jenis..salah satunya adalah nafsu lawwamah(yerker??)nafsu nih berubah2 dan setiasa mendorong kerah kejahatan..mcm nafsu kita lah..sentiasa mendorong utk berbuat kejahatan..dan satu cara utk kita menghindari nafsu ini ialah utk bergaul dgn org2 baek supaya nafsu ini dpt dikekang...Imam Syafie sendiri berkata, aku bukanlah org yang soleh, tetapi aku bergaul dgn org2 soleh utk mendapatkan tempias mereka'...makna katanya, depa2 yg suka berusrah 24 jam nih yg mmg dah sah2 baek nih, bukan laa suka suki nk berusrah..tetapi depa nih nk meningkatkan diri dan mencegah nafsu lawwamah nih dr menguasai diri mereka...suma manusia bernafsu xkira naqib ka naqibah kaa..maka tuh la dok pulun berusrah 24 jam supaya mereka pasti diri mereka berada di jalan Allah supaya mereka boleh berdakwah membawa org lain turut serta dalam jalan Allah..

    aku dulu pun dok igt depa nih dok berdakwah kt surau jaa sesama depa, tp kawan2 len x tuh depa x mau dakwah plakk..tapi bila aku pikiaq balek aku rasa depa nih pun bukan dok berusrah jaa..bila depa pi ketuk pintu bilik nk bg tazkirah ringkas tyme ptg2 bapa ramai yg bukak bilik..suma pakat cabut..lari termasuk laa aku...pastuh pakat dok ngumpat belakang2..aku la tuh...astagfirullahal'zim..depa pun sedaq ramai org ada yg x pi surau dgq ceramah n usrah walaupun depa dok pulun ajak pi surau rumah Allah tuh dan pulun dah wat program mcm2 nk bg org tertarik dan join..tp aku yg ketegaq perut nih suma pakat malas nk pi..bila depa pi bilik kita pakat lari..sian depa..depa dah cuba wat mcm2 dah kat kita sebenaqnya..cuma kadangkala kita nih yg taksub dengan diri kita dan igt kita betui sedia..tuh yg bila depa wat baek kita nampak ja salah depa..tp salah kita yg xpenah nak pi usrah depa kata x sesuai dgn diri kita laa mcm2 lg la alasan kita xpenah kita nak tgk dulu..kita boleh mengkritik dan wajar mengkritik usaha depa yg x sempurna, ada cacat dan cela, tp kita juga kena hargai usaha depa sbb x ramai yg sangup nk wat keja nih dan x ramai yg sanggup bertabah utk usaha nih, tp depa insyaallah sanggup bertabah..maka kita jugak kena sokong dan support usaha dorg yg sgt murni dan dipandang mulia di sisi Allah nih dan pada masa yang sama memuliakan mereka..Sabda Rsulullah 'Hendaklah kamu memuliakan para ulama' kerana sebenarnya mereka itu adalah pewaris para nabi. Maka barang siapa yang memuliakan mereka maka dia telah memuliakan Allah'..bukanlah nk kata depa tuh pangkat ulama' tp x mustahil mereka menjadi ulama satu hari nnti, semua ulama' pun bermula dr bawah..maka kita tanamkan rasa utk hormat mereka nih sejak awal supaya kita memuliakan ALLAH...wallahu'alam..

    p/s: *pendapat org yg slalu escape usrah dan jahil ilmu*

    ReplyDelete