Monday, June 15, 2009

Bruce Lee Vs Silat?


Bile sebut je nama Bruce Lee, sapa yg x kenal...ye x???Even budak2 kecik umor 7-8 taun pn kebanyakannya tau sapa Bruce Lee tuh...so, no wonder laa ikon 'martial arts' n hiburan nih tersenarai dlm majalah TIME sbagai 100 Most Important People of the Century...Selain terkenal sbagai pelakon filem aksi yg menghasilkan filem2 hebat cm 'Way of the Dragon','Fist of Fury' n 'Enter the Dragon', Bruce Lee(1940-1973) jugak cukup dikenali sebagai pengasas seni 'Jeet Kune Do' atau bermaksud 'Way of the Intercepting fist'...Seni 'Jeet Kune Do' nih sememangnya kaya dgn falsafah sbb Bruce Lee nih jugak merupakan philosophy graduate dr University of Washington...Kalau dikaji, seni nih mmg xde gaya atau pattern khusus sbb Bruce Lee mengambil falsafah 'The art of no art' sebagai teras seni 'Jeet Kune Do' nih...secara simplenya, apa saja jurus atau 'buah' dari martial arts laen yg praktikal sebagai way of attack n defence boleh digunapakai dlm 'Jeet Kune Do' nih...Dari sejarahnya, Bruce Lee belajar bermacam jenis martial arts, antaranya Wing Chun, Tai Chi, Jujitsu,Boxing dan jugak Fencing...dan intipati2 dari martial arts ni lah yg dimasukkan dlm 'Jeet Kune Do'...Bruce Lee nih jugak terkenal sebagai seorng yg 'kiasu', sbb die mmg suka carik gaduh dan cabar sesiapa yg die denga kuat...itu antara sebab dia dihantar ke US oleh parents die sbb die sudah carik pasal dgn geng2 triad di Hong Kong...Ada 2 main reasons Bruce Lee asaskan 'Jeet Kune Do'@Kungfu Rojak nih...antaranya:
1) Bruce Lee claim martial arts lama@conventional nih mengarut...sbb terlampau byk susun atur gerak langkah(dlm istilah silat;'Bunga') yg baginya hanya sekadar hiburan semata-mata dan x praktikal dlm real combat.
2) Bruce Lee claim martial arts conventional nih byk tertumpu dkat skill dan teknik semata-mata...tp neglect aspek pembangunan fizikal individu yg baginya cukup pnting...

"Training is one of the most neglected phases of athletics. Too much time is given to the development of skill and too little to the development of the individual for participation. JKD, ultimately is not a matter of petty techniques but of highly developed spirituality and physique."

Physical abilities Bruce Lee mmg sgt mengagumkan dan mengatasi kemampuan manusia normal...Sebabnya, dlm set training die, die lebih fokus kpd 'endurance'; Yang bertujuan utk memaksimumkan kepadatan otot dan mencapai 'speed' yg maksimum...Bg die, otot yg besar x praktikal dlm real combat sbb berat dan melambatkan pergerakan...Antara physical abilities Bruce Lee yg mmg diketahui ramai:
1) Dpt bwat 'push-ups' dgn hanya menggunakan ibu jari dan jari telunjuk.
2) Pergerakan tangan yg tersangat pantas...utk pengetahuan ramai, kebanyakan filem 'martial arts' zaman sekarang nih mmg terpaksa dicepatkan dari sebenar utk bg effect laju dan pantas... tp bg kes Bruce Lee nih, filem terpaksa dibuat dlm mode 'slow motion' bg menangkap pergerakan tangan Bruce Lee.
3) Bruce Lee dpt menyepit beras yg dilambungkannya dgn chopstick.
4) Bruce Lee dpt perform 'chin ups' dgn hanya menggunakan sebelah tangan sebanyak 50 kali.
5) Dpt memecahkan 'punching bag' seberat 68 kg hanya dgn sekali tendang(side kick).
6) Arnold Schwarzenegger jugak penah ckap;

"Bruce Lee had a very—I mean a very defined physique. He had very little body fat. I mean, he probably had one of the lowest body fat counts of any athlete. And I think that's why he looked so unbelievable."

Bruce Lee membuka mata dunia bila dia perform '1 inch punch' dlm 1964 Long Beach International Karate Championships yg mmg menunjukkan keupayaan dia dlm close-range combat...Volunteer tym tu, Bob Baker penah ckap;

"I told Bruce not to do this type of demonstration again. When he punched me that last time, I had to stay home from work because the pain in my chest was unbearable."

Dlm kejohanan yg sama taun 1967, Bruce Lee telah mempamerkan skil 'unstoppable punches' ke atas johan dunia karate tym tu, Vic Moore...Dlm 8 tumbukan, semuanya Moore x dpt tepis dan tepat ke muka...

Tp, dlm tgh meniti kemuncak kemahsyuran, Bruce Lee mati secara mengejut pd 20 Julai 1973...lepas bedah siasat dibuat, Bruce Lee disahkan mati akibat 'cerebral edema'...yg berpunca akibat pengambilan analgesic(painkiller) n equagesic secara berlebihan utk melegakan sakit belakang... Byk teori yg menyelubungi SEBAB kematian Bruce Lee yg x dpt dijawab smpai skang...antaranya;
1) Disebabkan obses terhadap physical training, Bruce Lee byk consume drugs dan supplements yg akibatkan long-term effect.
2) Bruce Lee dibunuh oleh mafia Hong Kong dgn meletakkan racun dlm makanan die.
3) Sumpahan@'curse' atas kaum lelaki dlm keluarga Lee...anak Bruce Lee, Brandon Lee jugak mati dlm usia yg sgt muda;28 tahun tym penggambaran filem 'The Crow'(1993).

Tp, dlm byk2 teori, teori yg paling popular bg pengamal martial arts dr alam nusantara adalah kematian Bruce Lee lpas bertarung dgn Dicky Zulkarnain dan Allahyarham Mahaguru Meor Abdul Rahman...

1) Mayb ramai yg xtau sapa Dicky Zulkarnain nih...Dicky Zulkarnain merupakan aktor Indonesia yg cukup top zaman 70an-80an dlu(try tanya mak pak korng) dan slalu berlakon filem2 silat cam 'Perawan Dari Neraka' dan 'Si Buta Dari Gua Hantu'...Dicky jugak seorng pengamal Seni Silat Sunda...Dikhabarkan, ketika transit di Lapangan Terbang Changi, Singapore, Bruce Lee telah mencabar Dicky Zulkarnain(yg kebetulan berada di Singapore) utk beradu kekuatan dgn die...nih sbb Dicky mmg dikenali ramai tym tuh sebagai pesilat yg handal...pertarungan tu kire 'fight' laa...dlm pertarungan tuh, Dicky injured di dagu lpas kena tendang dgn Bruce Lee...dan dibalas oleh Dicky nih ngan 1 tamparan berbisa(Ultimate Fist) dkat dada kiri Bruce Lee yg menggunakan kekuatan batin dan dalaman...Tamparan nih yg mengakibatkan Bruce Lee suffer 'internal injury' lpas tuh dan antara faktor yg mengakibatkan kematian die...
Mahaguru Meor Abdul Rahman(kiri) ketika bertugas sebagai CID di Singapore tahun 1953

2) Sesapa yg pernah blaja Seni Silat Gayong Pusaka, for sure kenal dgn Allahyarham Mahaguru Meor Abdul Rahman(1915-1991)...Mahaguru Meor merupakan pengasas Seni Silat Gayong Pusaka dan berketurunan bugis(dari sebelah Daeng Kuning@Panglima Hitam)...Selain dikatakan bertarung dgn Bruce Lee, Mahaguru Meor jugak ada bertarung dgn beberapa jagoan dlm dunia martial arts nih...antaranya:
a) Dlm taun 1958, beliau pernah menumpaskan 'King Kong', sorng jaguh wrestler bangsa Eropah yg mempunyai berat sebanyak 380 paun...
b) Bertarung dgn pakar 'martial arts' Jepun bangsa Eropah, Donn F. Draeger(1970an)
c) Bertarung dgn Ricky 'The Dragon' Steamboat( Wrestler)
c) Menumpaskan Jan De Jong(1980an) yg kemudian menjadik muridnya
Mahaguru Meor Abdul Rahman bersama jaguh gusti, 'King Kong' di Singapore


Dlm taun 1973, Mahaguru Meor dan saudaranya, Dato Syed Ahmad Jamalullail pergi ke England atas urusan keluarga...Dlm perjalanan pulang ke Malaysia, flight tu transit dkat Hong Kong...dan kedatangan Mahaguru Meor yg mmg dikenali dlm dunia 'martial arts' menarik minat Bruce Lee...Bruce Lee segera bergegas ke Lapangan Terbang Kai Tak Hong Kong utk mencabar Mahaguru Meor...Bruce Lee dgn angkuh berkata kalau Mahaguru Meor menang dlm pertarungan tuh, seni silat Gayong adalah yg terbaik...tp kalau die menang, Jeet Kune Do lah yg terbaik...Awalnya, Mahaguru Meor reject cabaran Bruce Lee tuh, tp bila didesak, baru lah beliau bersetuju dan mintak supaya pertarungan tuh dibuat dlm bilik yg tertutup...Dlm pertarungan tu, Bruce Lee yg mmg dikenali sbb kepantasan 'footwork' menendang dan berjaya dielak oleh Mahaguru Meor...n Mahaguru Meor counter dgn pukulan tangan yg dinamakan 'Jurus Kipas Senandung Dalam Senandung' tepat ke rusuk kiri(ada pendapat ckap dada kiri) Bruce Lee dan mengakibatkan Bruce Lee menggelupur kesakitan...disebabkan kesian, Mahaguru Meor menawarkan bisa pukulan tuh dgn air yg telah dibacakan doa dan disapukan ke tempat pukulan tuh...dan dipercayai bisa pukulan tuh mengakibatkan 'internal injury' yg sgt teruk ke atas Bruce Lee dan sebagai 1 faktor kematian die...Dlm 1 dokumentari psal Bruce Lee dkat Discovery Channel, Daniel Inosato(sahabat karib Bruce Lee n pelatih kanan 'Jeet Kune Do') ckap;

"Not long before his death, Bruce Lee started to study the art of 'Ceelot'(Silat)..."

Dlm Kejohanan Silat Sedunia 1987 dkat KL, Dicky Zulkarnain ada bgtau dlm 1 wawancara yg bukan dia yg menewaskan Bruce Lee, tp Mahaguru Meor Abdul Rahman...

Sebenarnya, byk teori lain yg membabitkan Mahaguru Meor n Dicky Zulkarnain nih...byk jugak yg cakap teori2 kekalahan Bruce Lee nih sesuatu yg bohong n direka-reka...sebab nak naikkan martabat dan darjat seni silat Melayu...n ckap kalau menang pn, mmg x fair sbb gunakan kekuatan batin dan dalaman...n paling ekstrem ckap guna 'Jin'...tp bg aku personally, kekuatan suatu jurus@Ultimate Fist bukan atas faktor kekuatan batin@'Jin' semata-mata...perkara nih bleh diexplain secara saintifik n logik...Ultimate Fist diukur dr 2 faktor:
1) Kekuatan@force tamparan tuh..
2) Vital point di mana tamparan tuh dikenakan...

Mcm kes Bruce Lee, andai kata mmg betul die penah bertarung dgn Mahaguru Meor, aku percaya yg mmg die akan suffer 'internal injury' kalau die betul2 kena tamparan 'Jurus Kipas Senandung Dalam Senandung' tu...bayangkan betapa kuatnya force tamparan tuh kalau tamparan tuh mmg dh diasah lebeh dr 40 tahun dan betapa kerasnya tapak tgn Mahaguru Meor tuh bila hari2 dia training jurus tuh ngan menampar batang pinang...tmbah plak tamparan tuh kena dkat vital point Bruce Lee; dkat dada kiri(jantung)...mmg kita bleh bayangkan laa betapa kuatnya effect tamparan tuh...

Dan kalau dikatakan Mahaguru Meor@Dicky Zulkarnain guna 'Jin', Wallahualam...kalau kita telusuri silat2 Melayu yg pelbagai nih, mmg aspek batiniah amat dititikberatkan...ada doa2 yg perlu diamalkan mcm Doa Nurun Nubuwwah, Doa Akasyah(Byk diselitkan Laa ila ha illallah Muhammadur Rasulullah dlm doa nih), Doa Kanzul Arasy n mcm2 lg...n kekadang tuh ada pantang larang yg kena follow...x boleh pakai redah je...kalau x, ilmu makan tuan...tuh yg ade kes org bunuh diri, gila dsb...inilah antara salah 1 reason aku x blaja silat n fokus dkat Taekwon-Do je...dulu tym zaman sekolah penah gak smpan niat nk blaja...tp x jadik sbb aku cuak kalau terpesong akidah@amalkan ayat2 yg direka n xde dlm Quran n Hadis...n kpd rakan2 yg blaja seni silat@ape2 saja 'martial arts' yg melibatkan ritual yg menyalahi syarak dan agak meragukan dr segi akidah, maka siasatlah balek ritual2 dlm 'martial arts' tuh...jgn laa follow membabi-buta dan pertaruhkan akidah kita...walaupun belajar seni pertahanan diri nih amatla digalakkan dan termaktub dlm Quran;

"Dan persiapkanlah diri kamu dengan segala kekuatan yang kamu ada untuk memerangi musuh-musuh kamu dengan segala kekuatan yang dapat kamu sediakan" (Al-Anfaal:60)

Dan 1 pengajaran yg aku dpt petik dr kisah Bruce Lee nih adalah; Bila kita dah rasa kita cukup kuat, akan ada org lain yg lebeh kuat dr kita...dan kalau kita rasa kita dah cukup pandai, akan ada org lain yg lebeh pandai dr kita...maka, jadilah spt resmi padi; Makin berisi makin tunduk ke bumi...n sebagai seorng pengamal seni pertahanan diri yg berlapang dada, kita kena terima 1 hakikat, 'there's no ultimate martial art in this world'...yg bermaksud, tiada seni pertahanan diri yg paling hebat dlm dunia nih...setiap 'martial art' ada kelebihan dan kekurangan masing2...pengamal Taekwon-Do x bleh claim yg Taekwon-Do lebeh hebat dr Aikido, atau pengamal Muay Thai x bleh claim yg Muay Thai lebeh hebat dr Silat...yg bezakan adalah individu tuh sendirik berdasarkan kapasiti training yg die bwat...lg byk training, lg mantaplah ilmu tuh..'martial arts' bukan sejenis seni yg perlu diingat dan dihafal dlm otak, tp seni yg perlu dibuat berulangkali dan difahami oleh anggota tubuh...Papepon, kita titipkan Al-Fatihah kpd Allahyarham Mahaguru Meor Abdul Rahman dan semoga Allah tempatkan beliau di kalangan hamba-hamba-Nya yg beriman...Aminn


Melayu Gagah Di Nusantara!

5 comments:

  1. hebat pengkajian saudara....mana dapat fakta?nak tu jgk

    ReplyDelete
  2. Khalis....Susah kalau nak dihuraikan macam mana fakta ni betul ke tak...cuba tuan jumpa dengan guru silat yg mahir dengan Jurus Kipas Senandung dan sparring...Mungkin tuan akan memahami kenapa cerita ini dtg logic nya.
    Tidak perlulah nak berkatakan benda buruk pasal kematian orang.

    Terima kasih, saudara pengarang...saya juga merupakan bekas pengamal silat gayung dan pernah juga sparing with pengamal taekwon do and judo, apa yang saya nampak di sini bukan superity of mana2x art tapi kesempatan melihat and menguji keistimewaan setiap seni pertahanan diri masing2x.

    ReplyDelete
  3. saya memang setuju! x mugkin dengan kekuatan batiniah mampu menewaskan orang lebih kuat.. kemungkinan dengan usaha yang lama mampu menewaskan orang yang lebih hebat. banyak pantang larang silat ini tapi syukurlah kerana fakta yang saudari beri itu banyak betul saya fikirkan. allahhualam.. boleh tak saya copy past ni? heheh

    ReplyDelete
  4. bruce lee mninggal tu krne trlalu bnya menjual tntangan,
    mnurut analis sye stlah die blawan dgn dato moer pd thun 1972 yg mnyebabkan dia tsungkur luke dlam (untung di tawar sma dato moer) bruce lee mgkin mrase tak puas krne udh di kalahkan sme silat...
    lalu die pun mncube lagi pda dicki zulkarnen yang juge orang melayu(betawi) yang punye silat ci mande
    dan dlam ptrungan itu bruce lee lagi2 kene pukulan yang menyebabkan die luke dalam.
    jike swktu dgan dato moer die kene obat...
    naas nye pas dgan dicky zulkarnaen die tak kene obat...dan itu berakibat mninggalnye bruce lee
    dan sye juge nak coment silat gayong dto moer itu adalah silat yang stiap pergerakannye penuh dengan tnage batin...jikalau lah wktu tu dato moer tak ade belas kasian tentulah bruce lee mati di tgan dato moer...
    dan bukan pule dicky tak pune belas kasian... tentunye waktu tu dicky tak menyangke bhwa pukulannye mengakibatkan kematian...
    jike dicky tak mau mengakui bukan die yg mengalahkan bruce lee tu adalah skap yg wjar bagi seorang pesilat... yang makin berisi makin merunduk.

    panglime putih(bentan)

    ReplyDelete